2018Verhalen
Wirdumerdijk 18
Vrijdagavond 26 januari ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In musea én bij mensen thuis. Een spannende legende, een persoonlijke voordracht, een verhaal over een voorwerp. Het kan allemaal.
Ook in de vermaning aan de Wirdumerdijk zit een verteller – of miscchien wel meer dan één …
Dopers kwartetten
Menisten – dopers – doopsgezinden – mennonieten; verschillende namen voor dezelfde groep. De doopsgezinden zitten al bijna 5 eeuwen hier in de binnenstad van Leeuwarden. Niet altijd op dezelfde plek. Dat kon ook niet, want in de 16e eeuw zijn ze sterk vervolgd en was het gewoon niet veilig om telkens op dezelfde plek samen te komen. Er waren bijeenkomsten bij mensen thuis of hagenpreken ergens buiten de stad. Maar de 26e januari 2018 zit er een doopsgezinde verteller gewoon open en bloot aan de Wirdumerdyk, waar eens de kerk verscholen stond achter een woonhuis. Of misschien zitten er wel meer vertellers, elk met hun eigen verhaal.
Een tipje van de sluier … De meeste doopsgezinde kenmerken zijn ontleend aan de Bijbel; zo ook het ‘uw ja zij ja en uw nee zij nee …’ Het staat voor betrouwbaarheid in doen en laten. Je hoeft geen eed te zweren, ‘ja’ of ‘nee’ zou genoeg moeten zijn. Maar waar komt dan het gezegde ‘Meniste leugentje’ vandaan? Zijn ze dan toch niet zo betrouwbaar als ze lijken?
Voor meer locaties en vertellers, kijk op: http://2018verhalen.nl
|