Nationalistische extremisten vielen Grieks burgemeester aan.

Nationalistische extremisten hebben de burgemeester van de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki, Giannis Boutaris, verbaal en fysiek aangevallen. Hij raakte lichtgewond. “wat ik heb meegemaakt is een nachtmerrie, zegt Boutaris.

Televisie en nieuwssites toonden video’s van het incident dat zich op zaterdagavond 19 mei 2018 voordeed. Boutaris, beschouwd als een van de meest progressieve burgemeesters van Griekenland, kon vluchten en voorkwam erger.
De regering en alle Griekse partijen, met uitzondering van de rechts-extremistische Gouden Dageraad, veroordeelden de aanval. ” De aanvallers waren extreem rechtse criminelen”, aldus een verklaring van het kantoor van de Griekse premier Alexis Tsipras. ” De politie zal ze vinden en de rechterlijke macht zal ze ter verantwoording roepen”.’
De burgemeester nam deel aan een herdenking voor Grieken die aan het begin van de vorige eeuw door Osmaanse militieleden in het Zwarte Zeegebied waren gedood of verdreven. Van oudsher nemen nationalisten ook deel aan deze vieringen. Enkele rechts-extremisten begonnen Boutaris te beledigen, hij werd geschopt en flessen en andere voorwerpen werden in zijn richting gegooid. De Burgemeester viel op de grond, maar wist te ontsnappen met behulp van een politieagent en twee van zijn metgezellen.

Boutaris pleit voor een versoepeling in de relaties met buurland Turkije en voor de rechten van homoseksuelen en minderheden. Hij benadrukt altijd het multiculturele karakter van zijn stad, waar in de vorige eeuw veel Joden, Grieken en Turken samenwoonden.

Bij de meeste christenen zal bij het lezen van de naam Tessaloniki wel een lichtje gaan branden, er staan immers twee brieven aan de christenen van Tessalonica in de Bijbel, deze twee brieven van Paulus zijn waarschijnlijk in het jaar 51 kort na elkaar geschreven in Korinthe. Paulus bezocht deze stad op zijn tweede zendingsreis en stichtte er een christengemeenschap. Tessalonica toen en Tessaloniki nu hebben gemeen dat het be stiden multiculturele steden waren en zijn. Dat leverde in de tijd van de brieven van Paulus ook wel eens conflicten op omdat een aantal mensen die aanvankelijk belangstelling hadden getoond voor de Joodse godsdienst, nu christen werden. ( Hand. 17: 1-10). Paulus reisde toen verder door Griekenland en kreeg te Korinthe verslag van zijn medewerker Timotheüs . De brieven aan Tessalonica zijn daarop een reaktie. De tweede brief is een aanvulling op de eerste.

Paulus bevestigd zijn dankbaarheid voor de goede berichten over het geloof en de onderlinge liefde in de gemeenschap. De huidige burgemeester van Tessaloniki legt in zijn standpunten en zijn werk ook de nadruk op het begrip liefde. Daarom wil hij ook versoepeling van de relaties met buurland Turkije, en wil hij (meer) rechten voor homoseksuelen en minderheden. Extreem rechts in Griekenland lijkt heel weinig begrepen te hebben van de liefde in het maatschappelijk leven van alle dag.

Addy Stoker